Skolchef varnas – bröt mot upphandlingsregler

Uppdaterad
Publicerad

Den skolchef i Ronneby som köpte in tjänster för 3,5 miljoner kronor utan upphandling får nu en skriftlig varning från sin arbetsgivare.

Skolchefen har enligt varningen brutit mot anställningsavtalet, genom att köpa tjänster som överskrider 1,5 miljoner kronor – vilket är över gällande gränsvärde för direktupphandling.

Det finns heller inga skriftliga avtal på att tjänsterna upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling.

Chefen får nu en skriftlig varning från arbetsgivaren med besked om att brott mot anställningsavtalet kan leda till uppsägning.

DIREKTUPPHANDLING

När kan direktupphandling användas?

– om upphandlingens värde inte överstiger direktupphandlingsgränsen,

– i vissa i lagen särskilt angivna situationer då den upphandlande myndigheten eller enheten får använda förhandlat förfarande utan föregående annonsering, samt

– om det finns synnerliga skäl.

Direktupphandlingsgränsen

Direktupphandlingsgränsen är en i lagarna fastställd beloppsgräns. Om värdet av upphandlingen inte överstiger denna beloppsgräns får den upphandlande myndigheten eller enheten använda direktupphandling.

Lagen om offentlig upphandling (LOU): 586 907 SEK

(fr.o.m. 1 januari 2018)

Källa: Upphandlingsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.