Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Anette Thörnberg på länsstyrelsen varför det är viktigt att långbensgrodorna på Verkö finns kvar. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

NKT-bygget i Karlskrona polisanmält som miljöbrott

Publicerad

Efter ett jordskred i samband med att NKT bygger ut sin fabrik på Verkö i Karlskrona har en våtmark med fridlysta grodor förstörts. Länsstyrelsen har anmält händelsen som miljöbrott till polis och åklagare.

– Lokalt kan det ha stor påverkan, säger Anette Thörnberg på Länsstyrelsen i Blekinge.

Redan dagen efter jordskredet bakom kabelföretaget NKT:s uppläggningsplats för sprängmassor var länsstyrelsen på plats för att inspektera området och se vad skredet fått för konsekvenser.

Naturvårdshandläggaren Anette Thörnberg konstaterade att 90 procent av vattenspegeln i våtmarken var borta efter skredet. Det förstör möjligheten för årets ägg till den fridlysta långbensgrodan att kläckas.

– Förhoppningsvis kan grodorna reproducera sig igen nästa år om våtmarken återställs, säger hon.

Mångfalden viktig

Det finns fler populationer av den fridlysta långbensgrodan på Verkö, men Anette Thörnberg menar att alla behövs.

– Det är viktigt att ha de olika genvariationerna så att vi behåller alla populationer vi kan, säger Anette Thörnberg.

Miljöbrott

Länsstyrelsen i Blekinge har anmält händelsen som miljöbrott till polis och åklagare. Dessutom har länsstyrelsen ett eget tillsynsärende efter händelsen och där har NKT, underentreprenören och Karlskrona kommun till 29 maj på sig att komma in med yttranden.

– Vi är medvetna om anmälan och kommer nu att invänta nästa steg samtidigt som vi fortsätter utredningarna i nära samarbete med Länsstyrelsen och andra berörda parter, skriver NKT:s kommunikationsansvariga Pelle Fischer-Nielsen i ett mail till SVT.

I klippet hör du vad länsstyrelsen jobbar vidare med efter jordskredet på Verkö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.