Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Verköbon Daniel Oskarsson hur ett jordskred förstört för långbensgrodorna i våtmarken. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Våtmark med fridlysta grodor förstörd efter jordskred på Verkö

Publicerad

Under NKT:s bygge på Verkö i Karlskrona har ett skred vid ett stenupplag förstört en viktig våtmark där det finns fridlysta grodor.

– Biotopen är förstörd, grodornas reproduktionsyta med all rom är förstörd och grodorna i sig kanske blev levande begravda under slammassorna, säger Verköbon Daniel Oskarsson.

När en underentreprenör till NKT kört högar med stenkross till en utfyllnadsplats har trycket från all sten blivit så kraftigt att det blivit ett skred – som puttat ner jord i en våtmark där fridlysta grodor och salamandrar lägger ägg.

Verköbon Daniel Oskarsson är utbildad landskapsvårdare engagerad i Naturskyddsföreningen. Han bor i närheten och går ofta förbi på stigarna i området.

– Långbensgrodan har ett väldigt strikt skydd och är skyddad genom artskyddsförordningen. Man får inte skada deras livsmiljö eller själva arten, säger han.

Kritisk till det som hänt

– Här ser man en våtmark och det borde man kunna läsa av rätt lätt att det går inte att lasta på så många ton när det finns en försvagning i landskapet, säger Daniel Oskarsson.

Kabelföretaget NKT, som bygger ut sin fabrik på Verkö, har genomfört geologiska undersökningar i området för att förstå hur jordskredet kunnat hända.

– Vi har spärrat av området och fortsätter det nära samarbetet med Länsstyrelsen för att säkerställa att området och marken är stabil, samtidigt som vi får en överblick över den potentiella miljöpåverkan, säger Joakim Håkansson, projektledare på NKT.

”Olycklig situation”

Enligt NKT är det för tidigt att dra några slutsatser kring händelsen.

– Vi tittar för närvarande på hur vi bäst kan stödja en restaurering av området. Detta är en olycklig situation för närmiljön på Verkö och vi tar det på största allvar, säger Joakim Håkansson.

Se hur området ser ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.