Undersökningsfartyget Stril Explorer på plats i Verkö hamn, inför undersökningarna av havsbotten där gasledningen Nord Stream 2 ska dras. Foto: SVT

Nord Stream påbörjar undersökningar

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar de förfinade undersökningarna av Östersjöns botten där det är tänkt att gasledningen Nord Stream 2 ska gå. Den görs från undersökningsfartyget Stril Explorer.

Den nya gasledningen kommer gå bredvid den gamla Nord Stream 1, som invigdes 2011, men man är ändå ytterst nog med undersökningarna.

– Nu förfinar vi undersökningen exakt var gasledningarna ska gå. Vi vet sedan förra gången att det finns ställen där vi behöver förstärka botten med sten eller plöja ned ledningen så den ligger stabilt, säger Lars O. Grönstedt, rådgivare för Nord Stream 2.

Rysk gasledning i Östersjön

Har lämnat in sista ansökningarna

I fredags lämnade företaget formellt in de slutgiltiga ansökningarna till svenska myndigheter och de närmaste veckorna kommer man göra det i övriga länder – Ryssland, Finland, Danmark och Tyskland.

– Jag räknar med att vi får vårt svenska tillstånd meddelat under 2017. Och planen är att gasledningen ska kunna tas i drift under 2019, säger Lars O. Grönstedt.

LÄS MER: Nord Stream 2 röstades igenom – trots regeringskritik

Nord Streams svenska rådgivare Lars O. Grönstedt kan inte alls förstå att man ser Nord Stream 2-projektet som en säkerhetsrisk.

– Försvarsmakten har inte antytt vad man är orolig för, utan bara hänvisat till säkerhetsläget, så det är svårt att ha en uppfattning om detta. Men med kännedom om hur projektet läggs upp och vad det är som ska göras, så har jag hela tiden haft väldigt svårt att förstå vad det finns för säkerhetsrisker i tyska rör, på holländska båtar, direkt från Tyskland till Karlshamn, säger Lars O. Grönstedt.

Men kan ni garantera att rören inte innehåller någon form av avlyssningsutrustning, till exempel SONAR eller liknande?

– Ja, det tror jag nog vi kan garantera. De kommer ligga fritt för inspektion av Kustbevakningen, eller den myndighet som nu vill titta. Och ska man fördjupa sig så är det väldigt opraktiskt att lägga avlyssningsutrustning på havsbotten. Vatten tillåter inte radiosignaler särskilt mycket, det finns effektivare sätt att övervaka om man nu vill det, säger Lars O. Grönstedt.

Vill minimera miljöpåverkan

Nord Stream 2 utlovar också noggrann miljöövervakning av miljön under arbetet med ledningen.

– Det handlar om mätning både före, under och efter projektet. Men vad vi kunde se av arbetet med Nord Stream 1 så var varje miljöeffekt ganska snabbt övergående, men vi kommer ha samma omfattande miljöövervakning i samband med läggningen av Nord Stream 2, säger Lars O. Grönstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet