Foto: Jenny Lindeborg

Robot granskar havsbotten inför ledningsbygget

Uppdaterad
Publicerad

Nu går arbetet med den nya dubbla gasledningen genom Östersjön in i en ny fas. I dag är Nord Stream på plats i Blekinge för att starta de förfinade bottenundersökningarna där gasledningen är tänkt att gå.

Det är det norska fartyget Stril Explorer som går ut från Karlskrona för att undersöka botten utanför Blekingekusten.

Fartyget är specialiserat på bottenundersökningar och har använts bland annat vid oljeborrningar i Nordsjön.

Rysk gasledning i Östersjön

– Målet är att förse Nord Stream med grundläggande data om havsbotten, hur geologin ser ut och vad som finns på botten, säger John Garrand, chef för undersökningarna.

TV: Se hela inslaget här.

Totalt är det 1.200 kilometer botten som ska undersökas. Själva rörläggningen, där Karlshamn ska vara bas i Sydsverige, börjar först nästa år. Men rören har redan börjat tillverkas på fabriker i Ryssland och Tyskland, ett stort lager är under uppbyggnad i finska Kotka.

Vid havsbottenundersökningarna används en så kallad ROV, en undervattensfarkost som fotograferar av havsbotten. Foto: SVT

– På botten kan det fortfarande ligga gamla odetonerade minor, och de vill vi naturligtvis också undvika. Dessutom kan det finnas kulturarv i form av skeppsvrak, som vi vill vara säkra på att vi inte skadar, säger John Garrand.

Planen är att gasledningen ska kunna tas i drift under 2019.

Foto: Jenny Lindeborg

Se hela sändningen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet