Foto: SVT/TT

Ville ha tips om illegala flyktingar – nu backar gränspolisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen backar nu efter gränspolisens uppmaning till bovärdar vid kommunala bostadsbolag i Blekinge om att informera om människor som vistas illegalt i Sverige.

En spaningsgrupp hos gränspolisen som är placerad i Karlshamn har skickat ut ett brev där de uppmanar bovärdar vid kommunala bostadsbolag att informera om misstänker människor som vistas illegalt i Sverige. Det eftersom regeringen uppmanat polisen att kraftigt öka antalet utvisningar.

– Spaningsgrupperna arbetar med olika metoder för att hantera detta och den i Blekinge tog initiativ till att skicka ut de breven, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman polisen Region Syd.

Det finns flera olika spaningsgrupper under gränspolisen och i Blekinge tog man initiativet att skicka ut detta mejl. Där står står bland annat:

”Ni som rör er ute i miljön i områden är erfarenhetsmässigt duktiga på att skilja vad som är normalbilden och vad som sticker ut”.

Här är brevet som gränspolisen skickade Foto: SVT

Men nu backar polisen och menar att initiativet inte har fallit väl ut.

– Vi har tagit till oss kritiken och kommer inte göra så igen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman polisen Region Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.