Det är nu Blekinges skolor sätter igång med vaccination mot HPV – även på pojkar. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Nu erbjuds även pojkarna HPV-vaccin i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder flera skolor i Blekinge HPV-vaccineringar. Men den här gången ser det inte ut som tidigare. För första gången erbjuds nämligen även killar sprutor. På Nättrabyskolan i Karlskrona är förberedelserna i full gång.

Vaccineringen har blivit en del av det allmänna vaccinationsprogrammet och kommer att erbjudas till alla femteklassare i alla skolor i höst. Tidigare var det bara flickor som fick ta del av vaccinet.

Nättrabyskolan är i full gång att informera sina femteklassare om vaccinationen – nu både flickor och pojkar.

– Nu kan vi göra det i helklass, så det är lite enklare för oss kanske. Än att dela upp det i tjejer och killar, säger Åsa Andersson, skolsköterska.

Inte längre först i landet

Region Blekinges hälso- och sjukvårdsnämnd beslutade redan i mars 2019 att införa HPV-vaccination för pojkar och var då först i landet att ta det steget. Men förberedelserna har tagit så pass lång tid att det hann bli ett nationellt beslut.

Därför är det nu samtliga pojkar i landet som erbjuds vaccinet i femte klass.

– Framför allt skyddar vi grabbarna på ett helt annat sätt. Tidigare har de haft ett sekundärt skydd genom att tjejerna vaccinerats, säger Åsa Andersson.

I klippet ovan berättar skolsköterska Åsa Andersson vad HPV-vaccinationen förebygger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.