Foto: SVT

Nu händer konst i Kungsmarken

Uppdaterad
Publicerad

Nu är regeringssatsningen ”Konst händer” i full gång i Kungsmarken i Karlskrona. Projektledaren är på plats i området för att få inspiration till den blivande konstinstallationen.

Kungsmarken i Karlskrona är en av de 15 platser som som valts ut till projektet ”Konst händer” som handlar om att skapa offentlig konst på en offentlig plats.

– Det värmer att få hit lite konst och det ska bli väldigt intressant att se vad det blir, säger Torgny Jonsson som bor i området.

Projektet är en regeringssatsning där Statens konstråd valt mellan olika miljonprogramsområden över hela landet och av 153 sökande valdes Kungsmarken ut.

Projektledare letar inspiration

Konstnären Johanna Gustafsson Fürst är den projektledare som blivit tilldelad området och nu har hon under snart två veckor bott i området. Hon har haft fullt upp med träffa olika människor för att hämta inspiration.

– Jag tänker på vad det är för plats, vilka som bor här och vilka behov som finns. Alla sådana saker är jätteviktiga för vad det sen är vettigt att göra. Så jag är här och undersöker platsen, säger konstnären Johanna Gustafsson Fürst.

Ska vara klar om två år

Det kommer ta upp till två år innan konstinstallationen kommer att vara på plats och nuläget finns det ingen riktig klar bild på vad det kommer att bli.

– Det kanske är på tio olika platser. Det kanske är ljus. Det kanske blir en bronsklump på ett litet torg. I det här läget så har jag ingen aning och jag vill inte heller ha det. Det är någonting som får utvecklas tillsammans med platsen och med de som bor här, säger Johanna Gustafsson Fürst.

Om ungefär ett halvår hoppas Johanna Gustafsson Fürst att hon ska få en klarare bild om vad installationen kommer att bli, men nu är hon är på väg till ett annat möte.

– Jag tycker det ska bli jätteintressant. Jag ser framför mig att det kan vara installationer och spännande nytänk i konsten, säger Annette Nordquist som bott i Kungsmarken i åtta år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.