Här anländer affärsmannen till Karlskrona tingsrätt till den första av över 50 rättegångsdagar. Foto: SVT

Här anländer affärsmannen – SVT rapporterar på plats

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot 31-åringen som misstänks ha lurat till sig närmare 90 miljoner kronor inleddes i Karlskrona under måndagsmorgonen. I två år har utredningen av den misstänkta härvan pågått – nu ska 96 drabbade få sina fall prövade av Blekinge tingsrätt.

I 54 dagar räknar Blekinge tingsrätt med att förhandlingarna ska pågå. Förutom 31-åringen som åtalas för flera fall av grovt bedrägeri, står ytterligare 15 personer åtalade för olika typer av brott, framför allt penningtvättsbrott.

Däribland finns också de tre bankanställda som åtalas för osant intygande då de ska ha skrivit under intyg där 31-åringen beskrivs som en ”företagsam entreprenör” som ägde flera företag. Dokumentet har sedan använts av den misstänkte storbedragaren för att skapa förtroende hos de drabbade, enligt åklagaren.

Storbedragaren i Blekinge

31-åringen har konsekvent nekat till brott och menar att det handlar om affärsinvesteringar som har gått fel.

Klädd i kavaj – antecknar i rätten

Ett tiotal journalister och fotografer är på plats i Blekinge tingsrätt.

Totalt tre salar används: vissa tilltalade och åhörare i en sal, media i en sal och huvudförhandlingen i en sal.

Den åtalade 31-åringen anlände till tingsrätten i blå kavaj och jeans. Via sin försvarare Thomas Martinsson förnekade han brottsmisstankarna, även de som gäller olaga hot. Han lyssnar nu uppmärksamt på åklagare Kjell Jannesson och för anteckningar över vad som sägs.

SVT Nyheter Blekinge är på plats för rättegången mot misstänkte Storbedragaren. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet