I videoklippet visar kommunpolisen Katarina Johansson var ungdomarna blockerar parkeringen med sina bilar. Foto: SVT/Polisen Karlskrona

Efter parkeringsfesterna: Nu kan ungdomar straffas med böter

Publicerad

En vanlig fredagkväll kan det vara upp till 50 bilar på McDonalds parkering i Vedeby med ungdomar som träffas för att festa och spela hög musik. Men från och med i dag kan festandet märkas i plånboken.

– Det kostar 1000 kronor om man spelar hög musik här som stör allmänheten, säger Katarina Johansson, kommunpolis i Karlskrona.

Parkeringarna till snabbmatsrestaurangen och en närliggande bensinstation har blivit festplatser för ungdomar och unga vuxna sedan ett år tillbaka. Det spelas hög musik, skräpas ner och körs vårdslöst med bilar i området. Vid flera tillfällen har snabbmatsrestaurangen fått stänga tidigare på grund av stökiga ungdomar.

Och problemet med buskörningar och hög störande musik är stort i Blekinge, enligt polisen.

– Allmänheten störs oerhört mycket. Vissa till och med överväger att sälja sina hus för att man inte får sova på natten, säger Katarina Johansson.

Tonåringar kan bötfällas

Men nu kan festandet svida i plånboken. Från och med den 1 juli kan polisen utfärda böter på plats till de som spelar hög musik som stör allmänheten. Även personer som inte kör bilarna, utan som sitter i fordonet och spelar musik kan bötfällas.

– Att det börjar kosta pengar brukar ge en god effekt på människor. En tillsägelse ger inte den effekten, säger Katarina Johansson.

Trafikpolisen välkomnar nya regler

Petter Wahllöf, gruppchef för trafikpolisen, menar att de nya reglerna kommer göra polisen mer effektiva.

– Det är positivt, för det kommer bli mer effektivt både för polisen och för den som gör sig skyldig till förargelseväckande beteende. Du blir dömd med en gång och får en böteslapp med dig på plats, säger han.

Hör Petter Wahllöf berätta mer om problemen med buskörningar i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.