Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Grahn plockar tomater i Mörrum, men i vinter blir det inga tomater härifrån. Foto: Jerker Hagman/SVT

Elpriset: Sveriges näst största tomatodlare ställer in vinterodlingen

Uppdaterad
Publicerad

I växthuset på 60 000 kvadratmeter i Mörrum plockar Sveriges näst största tomatodlare 300 000 tomater om dagen. Men några tomater härifrån blir det inte i vinter.

– Vi hade så klart planerat att förse den lokala och regionala marknaden med svenska tomater under vintern. Men nu blir det inte så beroende på elpriserna. Vi kommer inte ha vinterproduktion i gång i år, säger tomatodlaren Thomas Lilja.

Enligt Thomas Lilja är han bara en av många som ställer in vinterodlingen av tomater i norra Europa. Nu förvarnar han om att dyrare tomater är att räkna med i affärerna i vinter.

– De tomater som kommer att produceras och förse hela Europa i vinter kommer från Spanien och Marocko. Men det räcker inte till, utan det blir brist och jättehöga konsumentpriser, säger Thomas Lilja.

Följ med in i växthuset och hör honom berätta mer i videon ovan.

Högre priser på tomater är att vänta i vinter, enligt odlaren Thomas Lilja. Foto: Jerker Hagman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.