• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

Nu väcks åtal mot misstänkte storbedragaren och 16 medmisstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-årige mannen har suttit frihetsberövad i två år, sedan han greps i Marocko. På onsdag väcks åtalet i ett av Sveriges största privata bedrägerimål genom tiderna. Totalt kommer 17 personer att åtalas för olika typer av brott, som gjort att den misstänkte 31-åringen kunnat lura till sig runt 100 miljoner kronor.

Rättegången i Blekinge tingsrätt som inleds i december kommer att bli den största någonsin. I centrum av alltihop står den 31-årige Karlskronabon som under flera års tid misstänks ha lurat till sig totalt runt 100 miljoner kronor av 96 privatpersoner.

Bedrägerierna har enligt åklagaren gått ut på att 31-åringen fått folk att ta lån och investera stora summor i påhittade affärsverksamheter, mot en utlovad bonus. Men någon återbetalning ägde aldrig rum, vilket lett till att flera av de drabbade nu lever med stora skulder och återbetalningskrav på runt 30 000 kronor i månaden.

31-åringen greps i Marocko för två år sedan och har sedan dess suttit frihetsberövad. Men nu på onsdag väcks alltså åtalet mot honom.

Totalt åtalas 17 personer

Förutom 31-åringen, som åtalas för runt 100 fall av grova bedrägerier, står 16 personer som medåtalade för att enligt åklagaren ha främjat brotten. Det handlar om både släktingar och vänner till 31-åringen.

– Det är 13 stycken som åtalas för penningtvättsbrott eller grova penningtvättsbrott. Tre stycken åtalas för osant intygande. Men ingen kommer att bli medåtalad för bedrägeribrott, säger Kjell Jannesson, åklagare i ärendet.

I samband med att åtalet väcks kommer även förundersökningsprotokollet på runt 10 000 sidor att offentliggöras.

Huvudförhandlingen i tingsrätten kommer att dra igång den 9 december och pågå fram till juni 2020.

31-åringen har konsekvent nekat till brott och menar att det handlat om faktiska affärsinvesteringar som har gått fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet