Gisela Håkansson är en av deltagarna i hittaut. Foto: Jerker Hagman/SVT

Ny orienteringsform får fler att röra på sig

Uppdaterad
Publicerad

Längtan är stark. För trots att nya säsongen av orienteringsformen ”Hitta ut” inte startat ännu har Gisela Håkansson med maken Inge i Ronneby redan börjat förbereda sig.

Den stora vinsten med folkhälsoprojektet är just att att fler människor kommer iväg och börjar motionera.

– Jag riktigt längtar till det börjar. Det ger spänning och triggar igång en riktigt. Ju svårare kontroller det är, ju roligare är det, säger Gisela Håkansson.

I Blekinge finns Hittaut i Ronneby, Karlshamn och Karlskrona. Foto: Jerker Hagman/SVT

Motion och frisk luft

Tillsammans med maken Inge Håkansson stormtrivs hon med ”Hitta ut”.

Förutom tävlingsmomentet får de frisk luft, motion och naturupplevelser.

– Jag sitter hemma vid köksbordet och ritar in kontrollerna. Sedan går vi en runda på tre till fyra kilometer, säger Inge Håkansson.

Utökar i år

Ronneby Orienteringsklubb anordnade ”Hitta ut” första gången förra året. I år utökas arrangemanget med fler kontroller på Karön och i Kallinge.

– Man får en karta. Antingen kommer den till brevlådan till de flesta hushållen här eller också kan man hämta den på olika ställen. Med hjälp av kartan kan alla gå ut och leta efter kontrollerna, eller checkpointsen. Förra året delade vi ut 7 000 kartor i Ronneby, säger Lennart Smedenmark från Ronneby OK.

Lennart Smedenmark, Ronneby OK. Foto: Jerker Hagman/SVT

Vad får deltagarna med sig?

– Förhoppningsvis får de med sig en naturupplevelse. De får se sig som i områden som de inte besökt innan, säger Lennart Smedenmark.

I Blekinge arrangeras ”Hitta ut” sedan tidigare även av Stigmännen i Karlshamn och Karlskrona SOK. I hela landet har fler orter tillkommit den här säsongen och finns därför i år i 45 kommuner.

Siffrorna visar hälsoeffekten

Det finns också siffror som visar hur ”Hitta ut” bidrar till en hälsoeffekt. I en utvärdering förra året svarade 6 000 deltagare runt om i landet på en enkät.

Av svaren framgår att deltagandet är jämt fördelat mellan kvinnor och män. Hälften svarade att de motionerar mer än tidigare tack vare ”Hitta ut”. Nästan fyra av tio svarade att de aldrig tidigare motionerade men nu har börjat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.