Foto: Ante Frändén/SVT/TT

Personlig integritet ska stärkas i ny lag – kan försvåra för föreningar

Uppdaterad
Publicerad

På fredag träder den nya dataskyddsförordningen, GDPR, i kraft. För privatpersoner innebär den ett starkare skydd därför att det ställs högre krav på säkerheten för de som hanterar enskilda personuppgifter. För länets kommuner innebär det ett stort arbete att anpassa sig till den nya lagen.

– Det ger lite mer arbete men syftet är ju gott, det är att stärka den personliga intigriteten. Vi ser också att det är en nödvändig plattform för att vi ska kunna utveckla våra digitala plattformar till exempel e-tjänster, säger Anna-Clara Eriksson, kommunjurist i Ronneby kommun.

Anna-Clara Eriksson, kommunjurist i Ronneby kommun. Foto: Ante Frändén/SVT
Ronneby

Samma regler kommer att gälla för hela EU enligt den nya förordningen. För den enskilde personen kommer det att innebära att all form av registrering av personuppgifter så som personnummer, foto eller annan uppgift kräver ett samtycke – alltså måste godkännas av den enskilda personen. Det här gäller för alla som på något sätt sparar personuppgifter.

– Vi måste tala om varför vi ska behandla personuppgifter, varför vi tar in dem och vad vi ska ha dem till, säger Anna-Clara Eriksson.

Kan försvåra för föreningar

Den nya dataskyddslagen kan komma att försvåra för till exempel idrottsföreningar att lägga ut bilder från ett evenemang på sina hemsidor eftersom det numera alltid krävs någon form av samtycke.

Till exempel har KA2 IF plockat bort alla gamla bilder från tidigare års upplagor av löptävlingen Blodomloppet som en direkt följd av den nya dataskyddsförordningen.

Dessutom måste alla personer som ingår i ett medlemsregister ha lämnat sitt samtycke vilket kommer att innebära ett merjobb för flera föreningar som SVT Blekinge har talat med.

”Klicka inte bara och samtyck”

Många företag som har olika typer av kundkontakter genom ett eget register har den senaste tiden skickat ut så kallade GDPR-brev med information om hur de kommer att använda sig av de personuppgifter som de har registrerade.

– Men om de däremot ber dig att samtycka till saker då gör du väldigt klokt i att läsa, vad är det de vill få samtycke till för det ska ju alltid föregås av information, så klicka inte bara och samtyck till vad som helst utan läs vad det är och ta ställning, säger Agneta Runmarker, dataråd hos Datainspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet