Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar projektledare Johan Sanmartin Berglund vilka personer de vill få in till borreliastudien på BTH. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Ny fas i borreliastudien på BTH – så många försökspersoner behövs

Publicerad

Forskningskliniken på BTH i Karlskrona har sedan förra året utfört vaccinstudien mot borrelia på frivilliga deltagare.

Nu utökas projektet och ytterligare 100 Blekingebor behövs till den internationella studien.

Förra året inleddes vaccinstudien mot borrelia på Blekinge Tekniska Högskolas forskningsklinik. I slutet av september inleds en ny fas där ytterligare 100 försökspersoner sökes till studien – där även barn från fem år är välkomna att delta.

Internationellt utvalda

Förutom BTH är det sex andra kliniker i Europa som deltar i fas 2, vilket Johan Sanmartin Berglund menar känns ärofyllt.

– Det är ett bevis på att vi gör något bra och därför fick vi nu den här möjligheten, säger han.

Hör honom berätta mer om studiens nya fas i klippet ovan.

Fakta: Borrelia

Borrelia är en bakterieinfektion som oftast ger hudutslag, som är lätt att behandla med penicillin. Ibland kan infektionen sprida sig till lederna eller nervsystemet och då kan det ta längre tid för kroppen att läka infektionen. Borrelia kan orsaka mer bestående inflammationer i huden och lederna.

Risken att få sjukdomen efter ett enstaka fästingbett är liten, mindre än en på hundra. Det går inte att vaccinera sig mot borrelia, men man kan skydda sig bra genom att klä sig i långbyxor, långärmad tröja och stövlar. Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.