Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunrevisorerna med Lars Beckman (M) i spetsen, har granskat kommunstyrelsens arbete i Karlshamns kommun. Foto: Towe Olsson/SVT

Ny kritik mot kommunledningen i Karlshamn

Publicerad

Kommunrevisorerna i Karlshamn riktar nu ytterligare kritik mot kommunledningen. Deras granskning av kommunstyrelsen visar att underlagen som ges till fullmäktige inför beslut om nya investeringar är bristfälliga och saknar konsekvensanalys.

– Vi kräver bättre, genomarbetade underlag för beslutsfattarna att ta ställning till, säger Lars Beckman (M), ordförande för Kommunrevisionen.

Kommunrevisorerna har haft på agendan sedan 2017 att djupgranska kommunstyrelsens beredning inför investeringsbeslut, alltså hur förslagen på nya investeringar presenteras för kommunfullmäktige.

I en skrivelse som lämnades in under måndagen presenterades resultatet av granskningen.

– Det är något vi sett problem med under en längre tid, säger Lars Beckman (M).

Enligt revisorerna är de underlag som ges till beslutsfattarna bristfälliga och saknar konsekvensanalys.

– Det blir en väldig svårighet för politikerna att förstå konsekvenserna av det beslutsunderlag som finns framme, säger Lars Beckman (M).

Mattsson (S) kritisk till revisionen

Revisorerna hoppas nu på förändring, men kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) förstår inte kritiken. Han menar att revisionen är felaktig.

– Investeringen startar ju inte om det inte finns finansiering för den.

Mattsson (S) menar att det alltid finns en kalkyl klar innan ett projekt startar. Men att samma kalkyl skulle finnas redan vid partiernas förslag, ser han som omöjligt.

– Det finns ju inte resurser till det. Om man inte kan få komma med önskemål om vad som ska investeras i kommunen, är det problematiskt kan jag tycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer