Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gudlaug Hilmarsdottir, talesperson för Islamiska kulturföreningen, är väldigt nöjd med den nya lösningen. Foto: SVT/Henrik Friberg

Ny lokal för fredagsböner klar: ”Väldigt nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

De fredagsböner som Islamiska kulturföreningen hållit i Brunnsparken i Ronneby har väckt starka känslor och debatterats i lokala medier.

Nu har en ny lokal hittats – till föreningens stora glädje. 

– Det är ett bra beslut för alla i samhället, säger Gudlaug Hilmarsdottir, talesperson för Islamiska kulturföreningen.

Under augusti och september har Islamiska kulturföreningen i Ronneby hållit sina fredagsböner i Brunnsparken, för att kunna hålla avstånd under corronapandemin.

Tillståndet, som givits av polis och tjänstemän på kommunen, har kritiserats av bland andra kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M).

Bönestunderna har även väckt debatt på på sociala medier och i den lokala pressen.

Skrivit på kontrakt

Men från och med fredagen den 25 september har fredagsbönerna flyttat in i en ny lokal i Ronnebys gamla sockerbruk, något som Sydöstran var först med att berätta om.

– Lokalen ligger centralt och är så stor att vi kan följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Vi är väldigt nöjda. Så nu har vi skrivit på ett hyreskontrakt, säger Gudlaug Hilmarsdottir, talesperson för Islamiska kulturföreningen.

Hon beskriver det som ett bra steg i samarbetet med kommunen.

– Vi började diskussionerna om en lokal med Roger Fredriksson för ett tag sen. Det första förslaget vi fick, Brunnskvittret, fungerade inte. Det här var det andra förslaget vi fick, och det var mycket bättre. Det är ett bra beslut för alla i samhället, säger Gudlaug Hilmarsdottir.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Roger Fredriksson för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer