Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Nurhadi (SD) berätta om varför kommun återigen måste skjuta till pengar till Östra piren. Foto: SVT Arkiv

Ny miljonsmäll för Östra Piren – 110 miljoner kronor måste skjutas till

Uppdaterad
Publicerad

Nu drabbas Östra Piren i Karlshamn av en ny miljonsmäll. Kommunens skattebetalare måste skjuta till ytterligare cirka 110 miljoner kronor – och orsakerna är flera.

Slutnotan för nya pirenbygget etapp 5 Emigranten, som bland annat inrymmer den nya biografen, har blivit ännu dyrare än beräknat. Den ursprungliga beräkningen har tidigare stigit från 300 till 585 miljoner kronor.

Så sent som våren förra året fick skattebetalarna i Karlshamn gå in med 117 miljoner kronor för att förstärka ekonomin. Men nu har slutnotan stigit ytterligare – till mellan 600 och 610 miljoner kronor.

Östra Piren i Karlshamn

Ny miljonsmäll

Samtidigt är fastigheten tillsammans med övriga byggnader på Östra Piren, enligt en ny fastighetsvärdering, värda betydligt mindre än man tidigare trott. Det sammantaget gör att kommunägda Karlshamnsfastigheter AB har ett underskott i 100-miljonerklassen.

Karlshamns kommunchef och ekonomichef fick därför i slutet av förra året i uppdrag att ta fram ett förslag på hur stor summa som måste skjutas till genom ett så kallat aktieägartillskott för att rädda Karlshamnsfastigheters ekonomi. Det beloppet är ännu inte officiellt.

Men en källa med insyn i Karlshamns ekonomi uppger för SVT Nyheter Blekinge att det handlar om mellan 107,5 och 111,5 miljoner kronor som måste skjutas till och att förslaget ska upp i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

Björn Nurhadi, gruppledare för Sverigedemokraterna, vill inte bekräfta att det rör sig om exakt de summorna.

– Någonstans runt 100 miljoner blir det ju totalt, säger han.

Spela klippet för att höra honom berätta varför kommunen måste skjuta till mer pengar.

BAKGRUND: SKATTEBETALARNA FÅR TÄCKA UNDERSKOTT

Det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter äger Östra Piren och byggnaderna som rymmer Netport Science Park, olika företag, restauranger och Blekinge tekniska högskola, samt nybygget av Östra Pirens etapp 5, Emigranten, som rymmer kontor, bio, konsertlokal och restaurang.

En ny värdering i slutet av förra året visar att fastigheterna sjunker i värde. Det kräver i sin tur ett aktieägartillskott från Karlshamns kommun.

Kommunen har redan beslutat att sälja Östra Piren, oklart för hur mycket. Det är också oklart om försäljningen innebär att kommunen får tillbaka skattepengarna som satsats på projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet