Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Totalt utreds 14 coronasmittade personer, som har koppling till minknäringen i Blekinge. Foto: TT

14 nya covidfall utreds – koppling till minkfarmar

Publicerad

Nu utreds flera personer med koppling till minknäringen efter att de har fått positiva coronaprover. Totalt handlar det om 14 personer.

– Om personer har smittat varandra eller om smittan kommer från minkar kan vi inte säga nu, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Region Blekinge.

Enligt Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö utreds totalt 14 personer med bekräftad coronasmitta med anledning av sin koppling till minknäringen. Det är en ökning med fem personer på två dagar.

– Man jobbar inom minknäringen eller ingår i en familj med kopplingar till den. Sen hur smittan har gått till, om personer har smittat varandra eller om smittan kommer från minkar kan vi inte säga nu, säger Bengt Wittesjö.

Testar personal

Det är Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Jordbruksverket som utreder hur smittan sprids mellan människor och minkar. I veckan påbörjades även masstestning av personal inom minknäringen i Blekinge.

– Man tar regelbundet prov på ett 80-tal personer som jobbar inom minkbranschen i Sölvesborgs kommun, säger Bengt Wittesjö.

Provtagningen har ännu inte visat på några muterade versioner av viruset, likt de virusstammar som upptäckts i Danmark.

– Den har vi inte isolerat i Sverige än så länge, men det är därför myndigheterna genomför dessa undersökningar, säger Bengt Wittesjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer