Nya dykningar vid 1400-talsvraket Gribshunden

Publicerad

Nya dykningar vid det internationellt kända skeppsvraket Gribshunden ska genomföras nästa vecka. Blekinge Museum har nu fått dyktillstånd från länsstyrelsen. Enligt flera experter är det sannolikt världens bäst bevarade 1400-talsskepp.

Skeppet sjönk 1495, hittades på 1970-talet och identifierades som Gribshunden först 2013. Sedan dess har historien om vraket väckt stor uppmärksamhet i hela världen.

TV: Se inslaget här

Och nu är det alltså dags igen – för nya dykningar i Ronneby skärgård där vraket ligger.

– Det är ett väldigt speciellt vrak, väldigt viktigt både internationellt och för regionen. Det är ju ett världsunikt vrak med en konstruktion som man aldrig tidigare stött på och därför vill vi självklart fortsätta med projektet. För att kunna undersöka vraket så behöver vi en plan, så det är den vi ska ta fram nu, säger Siiri Irskog, samordnare för Gribshundenprojektet.

LÄS MER: Världsunik galjonsfigur bärgades

Dykningarna kommer att genomföras under nästa vecka och för första gången kommer då även dykare från nationalmuseum i Danmark och experter från Södertörns högskola i Stockholm att delta.

– Vi ska bland annat inspektionsdyka för provtagningar nästa år. Sedan ska vi också göra en 3D-modell av vraket. Det är bra både för forskningen då man kan utlösa konstruktionen lite bättre, men även för utställningar där allmänheten kan få en bättre bild av hur vraket är uppbyggt.

LÄS MER: Gribshunden återvänder till Danmark

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer