Volvofabriken i Olofström drabbas av produktionsstopp för första gången sedan coronautbrottet. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Produktionsstopp för Volvo i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

Efter måndagens besked att Volvofabriken i Torslanda stänger under hela nästa vecka på grund av leveransproblem, blir det nu konsekvenser även för fabriken i Olofström – även den drabbas nu av produktionsstopp.

För drygt två veckor sedan meddelade Volvo Cars i Olofström att de går ner i produktion till följd av problem på fabriken i Torslanda. Den komponent som saknas i Torslanda är så kallade halvledare, vilket det råder en global brist på just nu.

Enligt Olofströms platschef Mikael Vessin har Asiens lockdown lett till bristande leveranser av komponenten.

– Det är väldigt ovanligt. Senast vi hade den här typen av produktionsstopp var när vi hade större coronautbrott för ett och ett halvt år sedan. Innan dess kan jag inte minnas när vi tvingades vidta den här typen av åtgärder så det är mycket allvarligt, säger han.

”Samtliga anställda påverkas”

Under tisdagen meddelade Volvo Cars till SVT Nyheter Blekinge att produktionen stoppas helt i Olofström, från och med fredag till och med onsdag nästa vecka i ett första läge. Därefter kommer företaget att följa utvecklingen dag för dag.

I klippet berättar Mikael Vessin mer om hur produktionsstoppet påverkar de anställda i Olofström

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.