Emilie Pilthammar (M) och Louise Erixon (SD). Foto: Henrik Friberg

Så ska nya samstyret spara åtta miljoner

Publicerad

Samstyret i Sölvesborg vill införa ordningsvakter med utökad befogenhet och utbilda skolpersonal i hedersproblematik. För att finansiera det så föreslår partierna bland annat minskad modersmålsundervisning och kraftigt kapade bidrag till studieförbunden och Folkets Hus.

Samstyret, bestående av M, SD, KD och SoL-partiet, har presenterat sitt budgetförslag för kommunstyrelsen. Partierna vill spara in 8,8 miljoner kronor, bland annat genom att skära ner modersmålsundervisningen i skolan med 25 procent, och kapa bidragen till studieförbunden med samma procentsats.

Tre miljoner från omsorgen

Samstyret vill också minska partistödet, lägga ner kommuntidningen och minska bidraget till Folkets Hus med 119 000 kronor. Den största besparingen är minskade ramar med tre miljoner kronor för individ- och familjeomsorgen.

Sölvesborg

Ordningsvakter vid stationen

Några av satsningarna i samstyrets förslag är att sätta in ordningsvakter med utökade befogenheter vid resecentrum, utbilda skolpersonal i hedersproblematik och arrangera en tjänst inom äldreomsorgen som ska anordna trivselaktiviteter vid svenska högtider. den största satsningen är ett bidrag på en miljon kronor till Victoriabadet i Valjeviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet