Lars Karlsson (C), Christina Mattisson (S) och Erik Lindborg (KD) presenterade det nya styret den 19 september. Foto: SVT

Nya regionstyret håller: Så fördelas posterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas försök att inleda ett samarbete med Kristdemokraterna i Region Blekinge misslyckades. I stället behåller Socialdemokraterna, KD och Centerpartiet makten. Nu meddelar partierna hur posterna i styrelser och nämnder ska fördelas.

Beskedet om att S tar över makten i regionen med hjälp av C och KD kom den 19 september.

Den nya regionalliansen möttes av kritik bland KD:s medlemmar. Även Moderaternas dåvarande gruppledare Lennarth Förberg uttryckte sin ilska mot den tidigare allianskollegan, KD:s gruppledare Erik Lindborg, och partiets beslut att samarbeta med S.

Och ett tag såg det ut som att den nya koalitionen skulle bli kortvarig, då samtal inleddes mellan M, KD och SD, enligt flera källor till SVT.

Men den parallella planen sprack – och nu ligger den nya regionkonstellationen fast.

– Jag är framför allt jätteförvånad över att Moderaterna inte respekterade vår överenskommelse utan skulle ge sig in och kacka i det boet. Jag har under mina år i politiken aldrig varit med om något liknande, säger Christina Mattisson.

Mattisson (S) ordförande i regionstyrelsen

Men nu meddelar alltså S, C och KD att partierna enats om en valteknisk samverkan gällande fördelningen av poster i styrelse och nämnder. Uppdragen ska formellt hanteras och beslutas av det nyvalda Regionfullmäktige i oktober respektive november.

Vilka personer som får de politiska uppdragen kommer att avgöras inom respektive parti. Men redan nu är det klart att Christina Mattisson (S), gruppledare, blir ordförande i regionstyrelsen och regionråd.

Trots fortsatta valframgångar och förhandlingar väntar fortsatt opposition för Sverigedemokraterna den kommande mandatperioden.

– Det är jättetråkigt, det är mycket som behöver förändras.  Jag vill ha en annan politik och ett annat ledarskap, säger Björn T Nurhadi (SD), gruppledare.

Så fördelas posterna

Regionstyrelsen

Ordförande Christina Mattisson (S)

1:e vice ordförande Centerpartiet

Arbetsutskottet: ordförande Socialdemokraterna

Personalutskottet: ordförande Socialdemokraterna

Serviceutskottet: ordförande Centerpartiet

Folkhälsoutskottet: ordförande Kristdemokraterna

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Ordförande: Socialdemokraterna

1:e vice ordförande: Centerpartiet

Regionala Utvecklingsnämnden

Ordförande: Socialdemokraterna.

1:e vice ordförande: Kristdemokraterna

Trafiknämnden

Ordförande: Socialdemokraterna

1:e vice ordförande: Centerpartiet

Kultur och Bildningsnämnden

Ordförande: Kristdemokraterna

1:e vice ordförande: Socialdemokraterna

Tandvårdsnämnden

Ordförande: Socialdemokraterna

1:e vice ordförande: Kristdemokraterna

Patientnämnden

Ordförande: Centerpartiet

1:e vice ordförande: Socialdemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.