Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Östersjön finns ca 500 tumlare kvar. Vindkraftsparken i Hanöbukten skulle kunna bli ett nytt hot mot dem. Hör marinbiolog Ulf Lindahl förklara. Foto: Paula Olson/TT/ SVT

Nya vindkraftverk i Hanöbukten kan drabba tumlarna – riskerar hörselskador

Publicerad

Utrotningshotade tumlare i Östersjön kan skadas allvarligt av bullret från ett framtida vindkraftsbygge i Hanöbukten.

– Ljuden kan sprida sig upp till flera mil och tumlare kan bli hörselskadade på extremt stora avstånd, säger marinbiolog Ulf Lindahl.

I Hanöbukten planerar företaget Blekinge Offshore att bygga en havsbaserad vindkraftspark. Planerna lämnades in den 26 februari i år och väntar på avslag eller godkännande. Om parken blir verklighet kan den påverka djurlivet i området.

Särskilt tumlarna i Östersjön är utsatta. Östersjöns tumlarpopulation är utrotningshotad och består idag av omkring 500 individer. Tumlarna använder sig av hörseln för att hitta mat och kommunicera. För dem är bullret från vindkraftsbyggen ett av de stora hoten, jämte till exempel bifångst.

”Kan bli hörselskadade på extremt stora avstånd”

– De har en extremt känslig hörsel och utan den klarar de sig inte länge, säger Ulf Lindahl, marinbiolog vid Länsstyrelsen Blekinge.

– Ljuden kan sprida sig upp till flera mil och tumlare kan bli hörselskadade på extremt stora avstånd, säger han.

Enligt Naturskyddsföreningen är populationen redan så liten att förlusten av en enda fertil hona kan få förödande konsekvenser.

Finns riskminimerande metoder

Samtidigt menar Ulf Lindahl att det finns metoder för att minimera risken för att tumlare tar skada.

Det är något som Anders Nilsson, VD för vindkraftsföretaget Blekinge Offshore, också är medveten om. Och det är åtgärder som kommer att vidtas.

– Vi måste börja med att slå sakta, göra låga ljud, så att [tumlarna] som inte vill vara i oljudet hinner simma undan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.