HPV-vaccin för pojkar i Blekinge visar sig nu dröja. Foto: Arkivbild, TT

Nytt bakslag för Alliansen – HPV-vaccin för pojkar försenas

Uppdaterad
Publicerad
Blekinge skulle bli först i Sverige med att vaccinera pojkar i årskurs 5-6 mot HPV-virus. Men Region Blekinge klubbade beslutet innan de involverade skolorna i länet som ska utföra vaccinationen – som nu meddelar att de saknar resurser för att hinna i år.

I mars gick Emma Stjernlöf (M) ut med att Blekinge skulle bli först att införa HPV-vaccinering av pojkar i årskurs 5-6. Det är ett vaccin mot ett virus som kan öka risken för vissa cancertyper.

– När en av tre får cancer har vi inte tid att invänta regeringen som valt att avvakta. Blekinge blir nu först i Sverige att HPV-vaccinera pojkar, sa Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, efter beslutet tidigare i år.

Försenas ett år

Men när beslutet klubbades hade den styrande Alliansen i Region Blekinge inte pratat med länets skolor som ska utföra vaccinationerna. I dag kom beskedet från skolorna att vaccinationsstarten tidigast kan komma igång höstterminen 2020.

– Skolorna behöver mer tid på sig och Blekinge lär förmodligen inte införa vaccinationen före de flesta andra regioner, säger Markus Alexandersson (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, och fortsätter:

– Man borde samtalat med kommunerna innan man slog på stora trumman om att vara först i Sverige.

Hoppas fortfarande bli först

Men trots förseningen så hoppas fortfarande Emma Stjernlöf (M) att bli först i landet.

– Vad jag vet är det fortfarande ingen annan region som lyft upp det för beslut så vi är först med beslutet. Förhoppningsvis också med införandet, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan HPV-infektioner kopplas till en rad cancerformer som drabbar både kvinnor och män. Varje år drabbas över 300 män och över 700 kvinnor i Sverige av HPV-relaterad cancer.

– Det är bra att det genomförs oavsett om vi är först eller inte, säger Markus Alexandersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Detta är HPV Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer