Detta är Karlskrona kommuns nya förslag på hur ett kulturhus i centrum ska se ut. Foto: Karlskrona kommun

Nytt förslag: Låt kulturhusfrågan avgöras – med folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Det omdiskuterade förslaget till nytt kulturhus på Stortorget i Karlskrona bör avgöras i en folkomröstning på valdagen nästa år.

Det kräver i dag Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som menar att den tilltänkta byggnaden kan rasera kommunens världsarvsstatus. 

Förslaget till nytt kulturhus i centrala Karlskrona är en fortsatt vattendelare också bland politikerna – trots att frågan varit föremål för debatt under lång tid och trots att ursprungsskissen modifierats och anpassats till omgivningen.

Ärendet har också väckt debatt och engagemang i sociala medier och därför vill KD och SD att kommuninvånarna själva ska få avgöra om bygget ska bli av.

Kulturhuset i Karlskrona

Partierna vill se en folkomröstning på valdagen den 11 september nästa år.

”KD och SD har blivit uppvaktade av olika kulturorganisationer och föreningar i frågan om världsarvsstatusen, det tänkta kulturhusets innehåll, placvering samt utseende.”, skriver partierna i ett gemensamt pressmeddelande.

FN-organet Unesco har lagt sig i bygget av kulturhuset i Karlskrona. I klippet reder vi ut varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet