Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På en presskonferens presenterade Karlskronaalliansen planerna för framtidens kulturtorg i Karlskrona. Hör om dem i klippet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så ska Karlskronas nya kulturtorg se ut

Uppdaterad
Publicerad

Ett kulturstråk längs Stortorget – med ett mindre pampigt kulturhus som passar in i världsarvet. Nu presenterar Karlskronaalliansen sina planer på kulturtorget, där Vattenborgen ska ingå.

Som SVT redan kunnat rapportera har den 16 år långa frågan om ett kulturhus i Karlskrona till slut landat i ett nytt förslag – på gamla idéer. Huset ska fortfarande ersätta den gamla vårdcentralen på Stortorget, men i en mindre spektakulär kostym.

Det nya förslaget presenterades på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

– Tänk er som hotellet Statt mitt emot, det kommer att gå i samma stil för att passa in i stadsmiljön, säger kommunalråd Bengt Jönsson (KD).

Oppositionen ser positivt på att kulturhusplanerna på Stortorget, som styrande KD och SD tidigare varit emot, nu är något som partierna förverkligar.

– Däremot känns det som att denna presskonferens genomfördes i all hast för att avleda fokus från det hyresavtal som vi riktat skarp kritik emot, säger Sandra Bizzozero (S).

Mindre prislapp

Utöver Kulturhuset kommer ett nyrenoverat stadsbibliotek samt Vattenborgen att ingå i kulturstråket. Vad det ska vara för typ av verksamhet i borgen är ännu inte klart, men Börje Dovstad (L) presenterar olika alternativ.

– Turistbyrån kan flytta in och sedan finns det ju möjlighet för restaurangverksamhet. Det kan också vara utställningar, inte minst om vår världsarvsstad som fyller 25 år i år, säger han.

Vad projektet kostar kan de styrande politikerna inte säga säkert, men Dovstad menar att det blir en mindre prislapp med ett mindre kulturhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet