Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT erfar att det råder bred politisk enighet kring planerna på ett nytt kulturhus på Stortorget i Karlskrona. Foto: SVT

Politisk uppgörelse: Klart för nytt kulturhus på Stortorget

Uppdaterad
Publicerad

Efter 16 år har Karlskronas politiker nu enats i frågan om platsen för nytt kulturhus.

Det blir ett nygammalt förslag – i ett mindre kontroversiellt utförande.

Men tidsplanen är fortfarande oklar.

Enligt vad SVT erfar ska det nya förslaget presenteras i samband med en presskonferens den 26 september. Då offentliggörs resultat av breda politiska förhandlingar som landat i slutsatsen att Karlskronas nya kulturhus trots allt ska byggas på Stortorget.

Den tidigare vårdcentralen ska rivas som planerat och ersättas med ett mindre spektakulärt förslag än det som bland annat mött kritik från världsarvsorganisationen Unesco.

Kulturhuset i Karlskrona

Uppgörelsen innebär bland annat att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gett upp de tidigare kraven kring en framtida placering på Hattholmen.

Offentligörs snart

– Vi har, inom Sverigedemokraterna, haft olika bevekelsegrunder för kulturutvecklingen i Karlskrona. Sedan ingick vi i Karlskronaalliansen och kom överens om en ny styrgrupp för kulturhuset, säger kommunalrådet Christopher Larsson (SD).

Även oppositionen öppnar för att nya besked. Men än så länge finns ingen tidsplan i sikte för när det nya kulturhuset kan stå klart.

Det tidigare bygglovet har löpt ut.

– Vi socialdemokrater jobbar för ett kulturhus på Stortorget, men den politiska enigheten och framtiden är för tidigt att kommentera i dagsläget, säger oppositionsrådet Sandra Bizzozero (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet