Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Börje Dovstad (L), Sophia Ahlin (M) och Cecilia Velin (KD) är inte överens om var det nya kulturhuset ska byggas. Foto: SVT

Sprickan: Tänkta högerstyret redan oense – om Kulturhusets placering

Uppdaterad
Publicerad

Stortorget eller Hattholmen? Viljorna går isär när de borgerliga samarbetspartierna i Karlskrona ska sätta ut Kulturhuset på kartan. Hur ska de komma överens om de får makten efter valet?

I augusti presenterades ett nytt borgerligt samarbete i Karlskrona. Liberalerna lämnar S och C och går till val tillsammans med M och KD. Men det råder delade meningar inom den nya högerkoalitionen om en central valfråga – Kulturhusets placering.

Liberalerna vill fortsätta med de långtgående planerna för ett kulturhus på Stortorget.

Valet 2022 Blekinge

– Det är viktigt att arbeta vidare med den här platsen, säger Börje Dovstad (L), ordförande i Kulturhusets styrgrupp.

Moderaterna lämnar frågan öppen.

– Vi har inte landat i den frågan än, just nu är förslaget att bygga på Stortorget och då får man titta på det i första hand, säger Sophia Ahlin (M), ledamot i styrgruppen.

Kristdemokraterna å sin sida vill i stället bygga på Hattholmen, där partiet menar att Kulturhuset kan rymma fler verksamheter samtidigt som det gör mindre skada på världsarvet.

Splittring på båda sidor

Även hos de rödgröna partierna råder viss splittring i frågan. Centerpartiet vill att Kulturhuset byggs på Stortorget. Övriga partier anser att platsen i sig inte är viktig utan att fokus bör ligga på att komma till skott med bygget.

Samtidigt har utformningen på Stortorget fått kritik från länsstyrelsen och Unesco, för andra gången i ordningen. Trots justeringar anser FN-organet att byggnaden fortfarande är för modern för att smälta in bland världsarvet.

– Det är helt uppenbart att vi behöver rita om delar av Kulturhuset, säger Dovstad, som bland annat öppnar för att flytta ut turistcentret från Kulturhuset till den nuvarande biblioteksbyggnaden på Stortorget.

Han är trots allt positiv till att högerpartierna kommer kunna enas om placeringen.

– Det är inga konstigheter att olika partier har olika ingångar på politiska sakfrågor. Det är jag helt övertygad om att vi kommer att lösa.

Hör mer om partiernas skilda inställning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet