Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu, trots alla turer kring Karlskronas nya kulturhus, skrotas även ritningarna på Stortorget. Foto: SVT/Arkiv

Kulturhusfrågan tillbaka på ruta ett – ritningarna skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Karlskronas nya kulturhus är tillbaka på ruta ett igen. Kommunen har skrotat ritningarna på Stortorget och ska tillsätta en ny grupp som får utreda frågan ännu en gång.

– Själva utformningen är en risk för världsarvet, säger kommunalråd Bengt Jönsson (KD).

I 16 år har Karlskrona kommun planerat för att bygga ett nytt kulturhus. Senaste förslaget har varit att riva byggnaden för den gamla vårdcentralen och istället bygga ett modernt kulturhus på platsen.

Men det är ett förslag som både kritiserats av Unesco och länsstyrelsen flera gånger om. Nu, trots alla turer, skrotas även den planen. Det är något som Sydöstran rapporterade om under torsdagen.

Kulturhuset i Karlskrona

– Vi ska inventera Stadsbibliotekets skick, sedan tillsätta den grupp som ska arbeta med var, när och hur kulturhuset ska byggas, säger Bengt Jönsson.

Billigare alternativ

Det moderna bygget visade sig också bli alldeles för dyrt. Nu vill den politiska ledningen att den tilltänkta utredningsgruppen ska hitta ett billigare alternativ och den plats som är bäst lämpad för ett kulturhus.

– Det är alltså inte säkert att det blir Stortorget. Troligen inte ett så modernt hus heller, säger Bengt Jönsson.

Hör mer om svängningen i frågan i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet