Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalerna öppnar för annan placering än på Trossö för Kulturhuset, säger Börje Dovstad (L) till SVT Nyheter Blekinge. Foto: SVT

Vändningen: Liberalerna backar om Kulturhusplanerna i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har tidigare varit fast beslutna om att det nya Kulturhuset ska ligga på Trossö i Karlskrona. Men nu öppnar partiet för andra förslag.

Kulturhuset i Karlskrona var en av de hetaste valfrågorna i Karlskrona. Innan valet stod Liberalerna fast vid att fortsätta med planerna för ett kulturhus på Stortorget.

Efter att partiet gått med i det nya allianssamarbetet med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, som varit emot förslaget på Stortorget sedan tidigare, öppnar även Liberalerna för annan placering än på Trossö.

– Vi kan ju inte vara fast beslutna om någonting, säger gruppledare Börje Dovstad (L).

Så du öppnar för att Kulturhuset kan placeras på annan plats?

– Ja det tror jag.

Skada världsarvet

KD har tidigare sagt att de istället vill bygga på Hattholmen, där partiet menar att Kulturhuset kan rymma fler verksamheter samtidigt som det gör mindre skada på världsarvet.

– I och med alla delar som kommit in som pekar på att det är ett olämpligt ställe, så ser vi att en ny plats måste till, säger KD:s gruppledare Bengt Jönsson.

Både länsstyrelsen och Unesco har gett kritik mot utformningen av Kulturhuset. Och trots justeringar anser FN-organet att byggnaden fortfarande är för modern för att passa in bland världsarvet.

En ny Kulturhus-grupp är nu tillsatt som ska utvärdera vilken plats som lämpar sig bäst för Kulturhuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet