”Förslaget tar inte tillräcklig hänsyn till den unika platsen och världsarvets värden,” säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding. På bilden syns det omarbetade förslaget. Foto: Karlskrona kommun/SVT

Länsstyrelsen kritiserar nya planerna på kulturhuset i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

De förändringar som gjorts av planerna på ett nytt kulturhus på Stortorget Karlskrona är inte tillräckliga för att säkerställa världsarvet. Det menar Länsstyrelsen i Blekinge som nu riktar kritik mot kommunens förslag.

SVT har tidigare rapporterat om att Karlskrona kommuns planer på ett nytt kulturhus fått kritik från FN-organet Unesco och stoppats av länsstyrelsen – då man ansåg att det hotade örlogstadens världsarvstatus.

Efter det presenterade kommunen ett nytt förslag, där man minskade byggnadens volym.

Kulturhuset i Karlskrona

Men nu får alltså även det omarbetade förslaget kritik från länsstyrelsen.

– Vi bedömer att byggnadens utformning blir för dominant i stadsbilden. Vi har inget emot byggnaden i sig. Men förslaget tar inte tillräcklig hänsyn till den unika platsen och världsarvets värden, säger Ulrica Messing, Blekinges landshövding, i ett pressmeddelande.

”Står och stampar”

Elina Gustafsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger till SVT att projektets styrgrupp ska sätta sig ner och se över innehållet i kritiken.

– Vi tycker ju att vi redan gjort stora justeringar för att möta kraven, men självklart vill vi inte äventyra världsarvet. Det som känns jobbigt är att vi står och stampar med så mycket kulturell infrastruktur i Karlskrona. Det oroar mig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet