Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta är Karlskrona kommuns nya förslag på hur ett kulturhus i centrum ska se ut. Foto: Karlskrona kommun

Budgeten skenar – kulturhuset i Karlskrona kan bli 155 miljoner dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Budgeten för det nya kulturhuset som ska byggas på Stortorget i Karlskrona håller inte längre. Enligt uppgifter till Sydöstran kan kostnaden komma att öka med 155 miljoner kronor.

Enligt kommunens senaste budget skulle bygget kosta 220 miljoner kronor och planen var inledningsvis att det skulle stå klart under 2020.

Men projektet har flera gånger försenats av olika anledningar, bland annat av att partierna varit oeniga och för att Unesco har ansett att byggnaden påverkar världsarvet.

Kulturhuset i Karlskrona

Nu bromsas projektets framgång ännu en gång. Denna gången handlar det, enligt kommunalrådet Börje Dovstad (L), om inflationschocken som påverkar omvärlden.

– Vi ser en tydlig prisökning nu. Alla byggprojekt i kommunen blir dyrare, säger han till Sydöstran.

Budgetberedning pågår just nu och nästa steg är bygglov, men enligt nya beräkningen kommer kulturhuset att kosta 375 miljoner kronor.

Kommunen har som ambition att se kulturhuset stå på Stortorget 2025, dessförinnan väntar ytterligare dialoger med bland annat länsstyrelsen och Unesco.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet