Efter kritiken: Så kan nya kulturhuset i Karlskrona se ut

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovet till det förra förslaget på ett kulturhus blev upphävt då det hotade världsarvet. Nu har Karlskrona kommun presenterat en ny variant som de hoppas ska bli verklighet.

Ett drygt år har gått sedan Karlskrona kommuns bygglov till ett nytt kulturhus i centrum blev upphävt av länsstyrelsen. Anledningen var att Unesco haft synpunkter på dess storlek och ett bygge kunde ha hotat örlogstadens världsarvsstatus.

Sedan dess har en ny ritning på ett framtida kulturhus tagits fram som presenterades under fredagen. De nya planerna är att bygget ska vara drygt två meter lägre och att dess volym ska minska.

Kulturhuset i Karlskrona

– Sedan kommer vi att ha dialog med länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet och Unesco. Det är tanken kring det nya och bearbetade förslaget där vi uppdaterat våra underlag, säger stadsarkitekten Kristina Stark.

Stadsarkitekten Kristina Stark och kommunalrådet Börje Dovstad (L) hoppas att det nya förslaget om ett kulturhus i centrum ska gå igenom. Foto: SVT och Karlskrona kommun

Bygglov ska sökas

Kommunalrådet Börje Dovstad (L) är ordförande i kulturhusets parlamentariska styrgrupp och bedömer att den nya varianten håller sig inom ramen för att världsarvsstatusen inte ska hotas. Härnäst ska ett bygglov också sökas till kulturhuset som ska innehålla stadsbibliotek, besökscentrum, konsthall, black box, publika ytor, öppna scener samt möteslokaler.

– Vi ska ha dialoger och sedan rullar processerna. Så det tar väl en två år innan allting kan vara klart för att bygga, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet