Louise Hoffman Borgö är utredare på Riksantikvarieämbetet och svarar på frågor om hur kulturhusplanerna på Stortorget kolliderar med Karlskronas världsarvsstatus. Foto: SVT och Csaba Goszleth/Riksantikvarieämbetet

Experten: ”Riskerar att förlora världsarvet”

Uppdaterad
Publicerad

Går det att bygga ett nytt kulturhus på Stortorget? Riskerar Karlskrona att gå samma öde till mötes som Liverpool och bli av med sitt världsarv? Hur måste kulturhuset anpassas?

Experten Louise Hoffman Borgö svarar på frågor om nya kulturhuset och världsarvet.

Karlskronas status som världsarv är i gungning sedan FN-organet Unesco höjt ett varningens finger. Orsaken är kulturhusplanerna på Stortorget mellan Heliga Trefaldighets kyrka och Fredrikskyrkan från 1700-talet.

En annan hamnstad som redan förlorat sin plats på världsarvslistan är Liverpool. Världsarvsstatusen rök i somras efter ombyggnader i de gamla victorianska hamnmiljöerna.

Kulturhuset i Karlskrona

”En risk som finns”

Det var tredje platsen som ströks från världsarvslistan. Tidigare har en dal i Tyskland utanför Dresden och ett naturreservat i Oman förlorat världsarvsstatusen.

Frågan är om Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona är på väg att gå samma öde till mötes.

– Det är ovanligt att det sker. Ändå är det alltid en risk som finns, säger Louise Hoffman Borgö, som är utredare på Riksantikvarieämbetet.

I klippet ovan svarar hon på tre frågor om hur kulturhusplanerna på Stortorget kolliderar med Karlskronas status som världsarv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet