Henrietta Billings är chef på organisationen ”Bevara Storbritanniens historiska arv” och berättar om när Liverpool blev av med världsarvet. Foto: Save Britain´s Heritage och TT

Utblick: Brittisk läxa kan ge lärdom åt Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Liverpool ströks från FN:s världsarvslista i somras. Chefen på organisationen ”Bevara Storbritanniens historiska arv”, Henrietta Billings, menar att det finns lärdom av detta att dra för Karlskrona.

FN-organet Unesco har synpunkter på Karlskronas kulturhusplaner på Stortorget mellan Heliga Trefaldighets kyrka och Fredrikskyrkan från 1700-talet. Unesco uttrycker oro för att Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona kan ta skada av kulturhusbygget.

Bredvid Fredrikskyrkan i Karlskrona vill kommunen ersätta det gamla posthuset med ett kulturhus. Foto: SVT
Kulturhuset i Karlskrona

En annan hamnstad som hamnade på kollisionskurs med Unesco är Liverpool. Staden gick hela vägen från varningsbrev, till att sättas upp på varningslistan ”världsarv i fara” och till att i somras förlora rätten att titulera sig världsarv.

Lärdom för Karlskrona

Frågan är vilken lärdom det finns för Karlskrona att dra av exemplet med Liverpool.

– Det viktiga är att utveckling och värnandet av en stads kulturarvsmiljö måste gå hand i hand, säger Henrietta Billings, som är chef för organisationen ”Bevara Storbritanniens historiska arv”.

Hon säger att det finns internationella exempel på platser som lyckats bra med den kombinationen. Ett av dem är Hamburg, som har världsarvet ”Speicherstadt and Kontorhaus District with Chilehaus”.

– Hamburg är ett bra exempel. Det är också en hamnstad och som kombinerat en rik historisk kulturarvsmiljö med en vibrerande storstadspuls där det är intressant att bo och leva, säger Henrietta Billings.

Hamburg lyfts fram som exempel på en stad som kombinerat utveckling med att bevara sitt världsarv. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet