Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har pratat med flera Karlskronabor om vad de tycker om att politikerna slutligen kommit överens om var kulturhuset ska placeras. På bild Gunilla Johnson, Viktor Wieczorek och Elias Svensson. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Karlskronaborna om kulturhusbeskedet: ”15 år för sent”

Publicerad

Det tog 16 år för Karlskronas politiker att enas i frågan om platsen för ett nytt kulturhus. Tidsplanen är fortfarande inte känd – men det sägs bli ett mindre kontroversiellt utseende men på samma plats som diskuterats tidigare.

– Det skulle inte förvåna mig om det tar lika lång tid till, säger Karlskronabon Anders Rockström.

Som SVT kunde berätta förra veckan ska det nya förslaget offentliggöras av politikerna inom kort – efter många års diskussion ska man nu alltså ha enats i frågan att placera det nya kulturhuset på Stortorget i Karlskrona.

– Min första tanke är att det har tagit alldeles för lång tid. Jag reagerar väldigt starkt på det, 16 år är 15 år för länge, säger Karlskronabon Gunilla Johnson.

Kulturhuset i Karlskrona

Men trots att det tagit tid så uppskattas planerna av flera av de som SVT träffar.

–Jag tycker det är bra att det kommer upp någonting mer vid Stortorget. Just nu händer det inte så mycket här, säger Elias Svensson.

Ritningarna mötte kritik

Det förslag som tidigare tagits fram mötte stor kritik från bland annat världsarvsorganisationen Unesco. De ritningarna har därför skrotats och en ny grupp ska utreda frågan igen – klart är att det nya förslaget på kulturhus kommer vara i ett mindre kontroversiellt utförande.

– Det tidigare förslaget tyckte jag var både för stort och för omständigt. Om det nu blir något som passar stadsidyllen bättre kan jag tänka mig att det inte blir lika illa som innan i alla fall, säger Anders Rockström.

Hör fler röster från Karlskrona i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet