Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Inget stoppar kulturhuset – analys visar liten påverkan på världsarvet

Uppdaterad
Publicerad

Byggplanerna av nya kulturhuset i Karlskrona ligger fast, även om det påverkar världsarvsvärdet. Det står nu klart efter att en extern analys visat att fördelarna är fler än nackdelarna med ett kulturhus på Stortorget.

Externa konsulter har nu genomfört en konsekvensanalys som kallas Heritage Impact Assessment (HIA) och den beskrivs som djupgående och oberoende.

I den har Karlskronas unika världsarvsvärde brutits ner i unika egenskaper, och analysen visar hur var och en av egenskaperna kan påverkas av att kulturhuset byggs på Stortorget.

Kulturhuset i Karlskrona

Fler positiva aspekter än negativa

Utredningen har belyst åtta olika aspekter. En punkt som ansågs ha en negativ påverkan var det faktum att gamla posthuset måste rivas för att ge plats åt kulturhuset. Men en av de positiva punkterna anses väga upp – då kulturhuset kommer att bidra till att öka Stortorgets roll som samlingspunkt.

Eftersom nackdelarna ansågs vara så få, är det inget som stoppar satsningen på den föreslagna platsen. Därför går kommunen nu vidare med planerna.

– Det känns jättebra att ha den här analysen i ryggen. Nu väntar de sista dialogerna med länsstyrelsen och Unesco, sedan kan vi komma igång med bygglovsansökan, säger kommunalråd Börje Dovstad (L).

Markaffär: Kommunen byter tomt med regionen

Det har varit många turer kring placeringen och utformningen av den nya kulturhuset i Karlskrona och flera år har gått sedan första förslaget lades på bordet.

Det har tidigare diskuterats om Karlskrona kommun och Region Blekinge kunde byta marktomter mellan varandra, då regionen vill upprätta en ny vårdcentral på Kungsplan.

Börje Dovstad (L) menar att markaffären snart kommer att bli verklighet.

– Vi har haft ett gott samarbete med regionen och det är vi mycket glada för. Det är bra att kommunen faktiskt står för den mark som kulturhuset ska stå på. Nu fattas egentligen bara att de sista formella besluten fattas, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet