Nytt hopp för paret – här är passet som ska rädda bröllopet

Publicerad

I flera avslagsbeslut har myndigheterna hänvisat till samma sak: Hamzeh Dalis får varken stanna i Sverige eller gifta sig med kärleken om inte han presenterar ett palestinskt pass.

Nu finns dokumentet på bordet.

– En otrolig glädje för oss, säger sambon Ulla Simonsson.

Det har varit en lång kamp för kärleksparet Hamzeh Dalis, 36, och Ulla Simonsson, 79, sedan de 2015 träffades i samband med språkundervisning i Karlskrona. Flera gånger har paret fått avslag på sina ansökningar att få gifta sig och inte heller hos Migrationsverket har de hittills nått framgång. 

Men nu har paret fått nytt hopp sedan det pass som Hamzeh Dalis väntat på i ett år – och som myndigheterna efterfrågat – anlänt till Karlskrona.

Ulla och Hamzeh

Paketet med passet öppnades i veckan tillsammans med parets advokat Kristian Larsson och dokumentärfilmaren Per Anders Rudelius, som just nu arbetar med en film om parets historia.

– Nu kan det inte längre finnas några skäl att säga nej till vårt önskemål att få gifta oss och det här bör också avsevärt stärka Hamzehs möjligheter att få stanna permanent i Sverige, säger Ulla Simonsson.

Försvann under flykten

Sedan den 79-åriga fastighetsmiljonären tidigare i år valde att, i SVT, ge offentlighet åt parets långdragna kärlekskamp har hon fått många reaktioner – i huvudsak positiva.

– En del som knappt hälsade på oss innan kommer nu fram och pratar. Och vi har fått en hel del uppmuntrande samtal, säger hon.

Hamzeh Dalis originalpass försvann under flykten till Sverige och att 36-åringen i dagarna fått ett nytt gör att besluten från dels Kammarrätten och dels Förvaltningsrätten kommer att dröja ytterligare några veckor.

Blir det beslut i parets riktning väntar bröllop till sommaren.

– Sedan hoppas vi kunna leva ett lugnt och helt normalt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulla och Hamzeh

Mer i ämnet