Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Gärdebring (M) och Per-Ola Mattsson (S) drabbar samman om nya miljoner till pirenbygget. Foto: SVT

Nytt miljonbråk om Östra Piren i Karlshamn: ”Otrolig soppa”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade meningar om det ska skjutas till ytterligare miljoner till Pirenbygget i Karlshamn, eller inte. På måndagskvällen ska det avgöras.

Under kvällen beslutar kommunfullmäktige om att Östra Piren ska säljas. Kommunen vill nämligen inte längre äga byggnaderna, som rymmer Netport Science Park, olika företag, restauranger och Blekinge tekniska högskola samt nybygget av Östra Pirens etapp 5, Emigranten.

Beslutet om att Östra Piren ska säljas väntas ske i enighet över partigränserna.

Östra Piren i Karlshamn

Miljonstridsfråga

Men innan en försäljning blir verklighet behöver 20,5 miljoner kronor ytterligare i skattepengar skjutas till nybygget av Emigranten. Detta eftersom en ny värdering visar att fastighetsvärdet är lägre än tidigare beräknat.

Det har blåst upp till strid om frågan att skjuta till de pengarna.

– Det här är en otrolig soppa som måste redas ut, men för vi in skattepengar får vi aldrig tillbaka dem. Man får väl låna, säger Magnus Gärdebring (M).

– Låna pengar och betala ränta är inget alternativ, det är ändå skattebetalarna som är ägare. Fastigheterna ska säljas och får vi rätt pris kommer pengarna tillbaka, säger Per-Ola Mattsson (S).

Avgörs under kvällen

Under måndagskvällen avgör politikerna i kommunfullmäktige om pengarna ska skjutas till pirenbygget eller inte.

Se klippet för att följa med till Östra Piren och få veta mer om miljonstriden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östra Piren i Karlshamn

Mer i ämnet