Camilla Brunsberg (M) och Sandra Bizzozeri (S) presenterade det nya stödpaketet till näringslivet på tisdagen. Foto: SVT

Nytt miljonstöd till coronadrabbade företag

Uppdaterad
Publicerad

För att stötta företag som drabbats hårt i coronakrisen har nu Karlskrona kommun beslutat om en ett nytt stödpaket på tio miljoner kronor. Det innebär bland annat att avgifter slopas, att serveringsytor utomhus kan utökas och presentkort till kommunanställda som uppmuntrar till köp vid det lokala näringslivet.

Efter att flera företrädare för näringslivet i Karlskrona har larmat om att coronavirusutbrottet påverkar deras verksamheter hårt, har nu Karlskrona kommuns krisledningsnämnd fattat beslut om ett omfattande stödpaket.

– Vi har kraftsamlat från kommunens sida för att se vad vi kan göra för att stötta det lokala näringslivet och säkra jobben. Vi har haft en dialog med våra företagare kring vilket stöd det finns ett behov av, säger kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozeri (S).

Sommargåva till alla kommunanställda

Satsningar på tio miljoner kronor görs nu för att rädda näringsidkarna och bland annat innebär det att tillstånds- och tillsynsavgifter för servering av livsmedel och alkohol inte kommer att tas ut och att det blir möjligt att utöka serveringsytor utomhus.

Kommunen satsar även tre miljoner kronor på att ge kommunanställda sommargåva istället för juklapp för att uppmuntra dem till köp i lokala restauranger och butiker.

– Alla medarbetare får ett presentkort motsvarande 450 kronor. Dels för att uppmärksamma det fantastiska jobb som görs, men också för att vi ska få in tre miljoner kronor till vårt lokala näringsliv, säger oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M).

Pengarna kommer från den coronareserv som kommunen tidigare presenterat. De politiska partierna är eniga kring stödpaketet.

Detta innebär kommunens stödpaket

• Upplåtelse av mark och avgiftsbefrielse för uteservering och torghandel. Dessutom tillkommer möjlighet att utöka serveringsytor utomhus. (Två miljoner kronor)

• Tillstånds- och tillsynsavgifter för servering av livsmedel och alkohol till drabbade branscher kommer inte att tas ut. (Tre miljoner kronor)

• Sommargåva till kommunanställda istället för julklapp (450 kronor/medarbetare). Gåvan ges som uppskattning till medarbetare och ska uppmuntra köp i lokala restauranger och butiker. (Tre miljoner kronor).

• Stöd till föreningar för uteblivna arrangemang. (En miljon kronor).

• Stöd till åtgärder som genomförs till följd av pandemin för att stödja bland annat besöksnäring och andra utsatta branscher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.