Benjamin Topalovic och Thomas Boking leder Medborgerlig samlings distriktsförbund i Blekinge. Foto: SVT

Nytt parti siktar på kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt politiskt parti har ställt in siktet på kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby. Medborgerlig Samling har fått ett Blekingeförbund, och vid rodret sitter en polis.

Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig samling bildades, i dess nuvarande form, redan förra året i svallvågorna av den så kallade decemberöverenskommelsen, och vill ses som ett alternativ till en borgerlighet de anser har tappat fotfästet.

– Väljarna utlämnas i dag till att gissa sig till vad politiken ska leda. Det som var förkastligt igår är en lysande idé i dag. Medborgerlig Samling startades för att kunna få upp en rak och tydlig linje i politiken, säger Thomas Boking, distriktsordförande för Medborgerlig Samling.

TV: Se hela inslaget här

Hjärtefrågorna för partiet är bland annat en ökad inre och yttre säkerhet, en strängare migrationspolitik och en minskad myndighetspåverkan på den enskilde individen.

Vill väcka uppmärksamhet

Idéprogrammet menar på att Sverige står inför flera allvarliga svårigheter och hot. Det heter att Sverige är ett land i söndring istället för samling, att medborgaren trycks ned, att ekonomin har stagnerat och att den offentliga förvaltningen är vanstyrd.

– Ett konkret lokalt exempel är löneutbetalningarna i Karlskrona och den problematiken. Det tycker jag är ett tydligt ledarskapsproblem från politiskt håll, säger Benjamin Topalovic, vice distriktsordförande.

– Att idéprogrammet är skrivet så är för att väcka uppmärksamhet också, men vi presenterar flera lösningar också, säger Thomas Boking.

Hoppas på fullmäktigemandat

Nationellt siktar partiet på att komma in i riksdagen. Lokalt i Blekinge hoppas man på plats i kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby. Men vilka frågor som ska drivas lokalt är inte bestämt ännu.

– Vi väljer att vara försiktiga där. Vi vill gärna studera vad det finns för frågor vi kan vara behjälpliga i, valåret börjar först 2018, säger Thomas Boking.

Hur tror ni det går i kommunvalen?

– Jag är optimist. Jag tror det kommer gå bra, säger Benjamin Topalovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer