Bengt Jönsson (KD), Camilla Brunsberg (M) och Emma Hilborn (V) har bildat en ny koalition. Foto: SVT

Nytt politiskt samarbete utmanar styret i Karlskrona

Publicerad

En ny allians har gjort entré på den politiska arenan i Karlskrona. M, KD och V har vid flera tillfällen gått samman för att driva gemensam politik och fälla den styrande minoritetens förslag.

Under året har en ny koalition vuxit fram mellan oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet i Karlskrona.

”Hitta samsyn i flera frågor”

M och KD har samarbetat under hela den här mandatperioden, men i samband med att de tre partierna gjorde upp på riksdagsnivå öppnade nya möjligheter upp sig, enligt oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M).

– Då bokade Emma Hilborn (gruppledare för Vänsterpartiet reds. anm.) och jag in ett möte för att känna varandra på pulsen. Vi kunde hitta samsyn i flera frågor, framför allt gällande mer pengar till välfärden, säger hon.

Det första officiella samarbetet kom när partierna gick ut med att de ville stoppa styrets avgiftshöjningar inom äldreomsorgen. Sedan dess har partierna krävt åtgärder för ökad trygghet i kommunen, samt presenterat ett budgetförslag för hur riksdagens välfärdspengar ska fördelas.

”Styret har inte visat något intresse”

Ett samarbete med partier som ligger närmare politiskt hade varit mer naturligt för V, men den dörren är stängd, menar partiets gruppledare Emma Hillborn. 

Är det här ett sätt att ge igen på S för att ni inte får vara med och styra?

– Nej, det här är ett sätt att få igenom den politik som vi tycker gör Karlskrona bättre och just nu får vi det med M och KD. Styret har inte visat något intresse för att samarbeta med oss, säger Emma Hilborn (V).

Bengt Jönsson, ordförande för KD i Karlskrona, är positiv till att partierna ska kunna fortsätta sitt samarbete. 

– Så länge vi är trygga i vår egen ideologi kan vi samarbeta i frågor där vi har gemensamma tyngdpunkter, säger han.

”Väldigt oväntat av V”

Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) menar att styret varit förberett på att andra politiska konstellationer kan bildas.

– Däremot var det väldigt oväntat att V skulle gå ihop med M och KD, eftersom det innebär att Sverigedemokraterna blir vågmästare, säger hon.

Hur ska ni se till att oppositionen inte röstar ner er politik?

– Vi arbetar för att hitta breda lösningar och har bland annat börjat bjuda in samtliga gruppledare att vara med när vi bereder ärenden till kommunstyrelsen. Men det krävs en vilja från samtliga partier att komma framåt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.