Patrik Hansson Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nytt styre klart i Karlskrona

Publicerad

Socialdemokraterna i Karlskrona, med Patrik Hansson i spetsen, har bestämt sig.
Vid en presskonferens i eftermiddag presenterar partiet en ny majoritetskoalition – tillsammans med Folkpartiet och Centern.

Det blir alltså inget samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet för kommunstyrelsens tillträdande ordförande Patrik Hansson (S). De förhandlingar och samtal som pågått sedan valnatten har i stället lett fram till en ny allians mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet. Tillsammans får de tre partierna 38 mandat – och därmed egen majoritet i kommunfullmäktige, något Patrik Hansson hela tiden strävat efter.

Under morgonen meddelade han Miljöpartiet att ett samarbete inte är aktuellt.

Själv är Patrik Hansson förtegen inför presskonferensen.

– Jag kan bekräfta att det handlar om det nya styret i kommunen. I övrigt har jag inga kommentarer.

Besvikelsen är i dag stor hos inte minst Miljöpartiet som efter åtta år i minoritetskoalitionen Femklövern i våras deklarerade att partiet nu ville ingå i ett rödgrönt samarbete.

– Det är jättetråkigt. Vi hade ett inledande samtal men vi förstod redan då att det fördes samtal med andra, säger gruppledaren Sofia Bothorp.

Bothorp tror att det nya styret gjorts upp på förhand:

– Vi har inte ens fått vara med att förhandla. Efter vårt första och enda möte med Patrik Hansson trodde vi att vi snart skulle bli kontaktade igen när mandatfördelningen var klar. Denna veckan har jag vid upprepade tillfällen sökt kontakt med Patrik Hansson. Han har inte svarat.

För bara någon dag sedan fick Vänstern och Miljöpartiet ett mejl från Patrik Hansson om att de skulle få ett besked på torsdag. Och i morse kom beskedet om att Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet gjort upp.

– Det känns som de hade bestämt sig tidigt, säger Sofia Bothorp.

För att de mindre partierna som nu ställts utanför samarbetet – Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – ska få fortsatt inflytande i nämnder och styrelser, krävs valteknisk samverkan i olika former.

Presskonferens

Visa

Det nya styret presenteras på en presskonferesns i Karlskrona i dag klockan 13.30. Vi rapporterar direkt från presskonferensen här på webben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer