Foto: SVT

Ödessäsong väntar för KHK – pengar saknas

Publicerad

I dag startar SHL-säsongen 17/18 och för Karlskrona HK:s del blir den en avgörande säsong. Om inte klubben får ordning på ekonomin finns risken att KHK slängs ut ur SHL.

Första säsongen i högsta ligan, 15/16, gick klubben fyra miljoner kronor back. Senaste säsongen tappade klubben ytterligare sex miljoner kronor. Nu måste trenden vändas, annars riskerar KHK att bli av med sin elitlicens och förlorar sin plats i ishockeyns finrum.

– Kravet från SHL är att man ska ha fyra miljoner i eget kapital. Det uppfyller vi inte i dag, utan vi ligger efter med runt 300.000 kronor. Det innebär att vi under säsongen måste gå plus med minst den summan, säger Charlotte Gustavsson, klubbdirektör KHK.

Skurit ner kostnaderna

Flera förändringar har genomförts i organisationen inför säsongen för att rädda ekonomin. Bland annat har ett antal tjänster har dragits in, både från den administrativa och den sportsliga sidan.

– Kostnadsmässigt har vi aldrig haft en så liten kostym som nu. I den ”kniven mot strupen”-situation vi befinner oss i, kan vi inte skära ner mer än så här, så nu blir fokus att kunna leverera och fokusera på intäkterna.

Under de första räkenskapsmånaderna har klubben dock lyckats hålla den satta budgeten. Sponsorintäkterna har hittills ökat med runt en miljon kronor jämfört med samma period förra året, men fortfarande saknas en del för att nå budget. Samtidigt har antalet sålda säsongskort minskat med några hundra stycken.

”Allt handlar om hemmamatcherna”

Det som är viktigt nu är, enligt klubbdirektören, att lyckas hålla kostnaderna nere, och samtidigt öka intäkterna under hemmamatcherna. För att göra det tas nu nya tag.

– Allt handlar om de 26 hemmamatcherna. Vi ska utvärdera efter varje match, om det går att göra småjusteringar för att öka intäkterna. Höjer vi intäkterna med tio kronor per person och match under ett år blir det runt en miljon kronor rätt i kassan för oss i slutändan.

Kommer ni att klara ekonomin?

– Det är min målsättning. Hade jag inte trott på det hade jag inte stått här, men det är nu det börjar. Allt planerande och alla omorganiseringar, det är nu vi ser om vi gör rätt. Så det är lite pirrigt, säger Charlotte Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.