Ökad smittspridning i Blekinge – omikron kan ha fått fäste

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Blekinge i allmänhet och Karlshamn i synnerhet fortsätter att öka kraftigt efter julhelgen. Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö beror siffrorna troligtvis på att omikronvarianten kan ha fått fäste i länet.

– Den verkar vara betydligt mera smittsam, säger han.

Under onsdagens pressträff meddelade Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö att antalet omikronfall i länet fortsätter att öka. Den 22 december fanns sju fall av misstänkt omikronsmitta i Blekinge. Under onsdagen hade siffran ökat till 12.

Enligt smittskyddläkaren gäller siffrorna dock fortfarande fall som testats innan jul.

Corona i Blekinge

– På grund av begränsad labb-kapacitet har vi inte fått siffror efter julen. Men före jul var ungefär 10 procent av de bekräftade fallen smittade av omikronvarianten, säger Bengt Wittesjö.

Kraftig smittoökning

Smittspridningen i Blekinge fortsätter att öka. De senaste två veckorna har 746 nya fall konstaterats i länet. Åtta personer vårdas på sjukhus, men ingen befinner sig på intensivvårdsavdelningen.

– Enligt Folkhälsomyndighetens prognos kommer antalet smittofall att nå en topp i mitten av januari.

Totalt har 15 455 fall bekräftats i länet, och 137 personer har avlidit med sjukdomen.

Hör smittskyddsläkaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet