Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här saneras olja igen – efter vinteruppehållet Foto: Fredrik Åkesson/SVT

Oljesaneringen igång igen – under ny organisation

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes återigen arbetet med att sanera olja från Sölvesborgs stränder efter ett längre vinteruppehåll.

I gula skyddsdräkter och plastöverdragna stövlar nagelfar de fyra oljesanerarna stranden vid Djupekås. När snön har smält och temperaturen höjts kan återigen det hårda arbetet med att sanera oljan efter Marco Polo-haveriet återupptas.

– Vi börjar med att grovsanera, gå skallgång och leta efter större bitar som blåst upp efter stormarna. När det blir varmare kan vi ge oss på stenarna och börja finsanera, säger Håkan Arrskog, sanerare.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Tungt arbete väntar

Det var i oktober som passagerarfärjan Marco Polo gick på grund i Hanöbukten. Totalt läckte 150 000 liter olja ut ur fartyget, varav en stor del slog upp mot stränderna längs Listerlandet.

Arbetet nu sker under en ny organisation efter att kommunens krisorganisation avslutades i julas.

– För att säkerställa en långsiktig hållbar organisation har vi en entreprenör som vi skrivit avtal med som hanterar allt det praktiska. Kommunen är fortfarande huvudansvarig för arbetet, säger Anders Wanstadius, samhällsbyggnadschef i Sölvesborgs kommun.

När tror du att arbetet är färdigt?

– Det är absolut omöjligt att säga.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet