Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olofströms kommun har vädjat till Joakim Lamotte att inte röja drag show-artisternas identitet i sina sociala medier. Hör mer om detta i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Olofströms kommun om Lamottes inlägg: ”Tog det som ett hot”

Uppdaterad
Publicerad

När nyheten om Joakim Lamottes Twitterinlägg nådde Olofströms kommun var ansvariga snabba att agera.

– Vi upplever det som ett hot och har kontaktat polisen, säger kommunchefen.

Om han inte blir inbjuden till biblioteket för sagostund så skulle han röja drag show-artisternas identitet. Det var innebörden av det inlägg som samhällsdebattören och journalisten Joakim Lamotte publicerade på Twitter.

När nyheten nådde Olofströms kommun, vars bibliotekschef mailat Lamotte och bett honom radera de personuppgifter som skickats ut efter hans begäran om fakturor från ekonomiavdelningen, samlades kommunledningen snabbt för ett möte om vad som hänt.

– Det är väldigt olyckligt och vi upplever det som ett hot, säger Iréne Robertsson, kommunchef i Olofströms kommun.

Kommunen kontaktade polisen under morgonen, men ingen formell polisanmälan har gjorts.

”Upplever ökad hotbild”

Att fakturan skickades ut efter begäran från Joakim Lamotte gjordes enligt rutin, menar kommunchef Iréne Robertsson. Hon reagerar dock starkt på att även om Lamotte gått ut och sagt att det hela ska ses som ett skämt, så är det allvarligt att han fortfarande inte avfärdat att hänga ut de drag queen-artister som han fått personuppgifterna på.

– Personerna som är namngivna upplever en ökad hotbild om de här uppgifterna skulle komma ut och det vill inte vi bidra till. Vi har därför vädjat om att han ska radera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.