Foto: TT/SVT

Omfattande lönekaos avslöjat – kostar skattebetalarna miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Anställda som felaktigt fått ut tiotusentals kronor i övertidsersättning, och personer som kunnat plocka ut dubbla löner. Det är två av flera allvarliga brister som nu kritiseras hårt i en rapport om Karlskrona kommuns löneprocess – som anses ha havererat.

Karlskrona kommun får svidande kritik för sitt interna lönearbete – och flera anställda har systematiskt fått felaktiga löner. I de flesta fall handlar det om att de anställda har fått för mycket betalt, allt på skattebetalarnas bekostnad. Hur stora summor det totalt handlar om är inte fastställt, men i en av kommunens förvaltningar handlar det om mer än tre miljoner kronor – på ett och ett halvt år.

TV: Se hela inslaget här

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Felaktig övertidsersättning har systematiskt betalats ut och i ett av de exempel som finns har en anställd med 26.000 kronor i grundlön fått ut nästan tre gånger så mycket – bara under en månad, visar en stickprovskontroll.

–Jag har inte sett rapporten, men är det så att det finns brister i vårt system så är det väl jättebra att det kommer fram nu, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Ska hålla presskonferens

I somras kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att Karlskrona kommun under flera års tid betalat ut felaktiga löner till anställda inom framförallt socialförvaltningen. Efter avslöjandet beslutade kommunens revisorer att låta en extern revisionsbyrå granska kommunens löneprocesser. Enligt uppgifter är slutsatsen nu att Karlskrona kommuns löneprocess ”till stora delar havererat” och att det finns omfattande och allvarliga brister såväl i lönesystemet som i chefernas kompetens.

– Jag skulle begå tjänstefel om jag kommenterar innehållet. Vi har beslutat att hålla en presskonferens när rapporten är klar, säger Mats Nilsson (S), vice ordförande i kommunrevisionen.

Förutom felaktigheterna med löner framgår det av rapporten att personer som varit anställda inom två förvaltningar har fått ut lön från den ena och sjuklön från den andra på samma dag – då lönesystemet inte känner av dubbla anställningar inom kommunen.

Vet du mer? Tipsa oss!

Har du drabbats av felaktiga löner – eller har du andra tips? Kontakta reportrarna via mejl, eller skriv till tipsaoss@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet