Receptionen i Karlskrona stänger för ombyggnad. Foto: skärmbild

Omöjligt boka pass – polisstationen stänger för ombyggnad

Publicerad

Väntetiderna för att skaffa nytt pass är i dagsläget ovanligt långa. Fram till 31 augusti finns inga lediga tider och dagen efter stänger passbokningen helt då receptionen i Karlskrona ska byggas om.

Ombyggnaden är inbokad sedan länge och ska enligt ursprungsplanen pågå omkring tre månader, men detaljerna är ännu inte helt spikade så det kan komma att ändras.

– Det vi tittar på är hur vår personal kan stötta på andra ställen för att regionalt behålla samma nivå, kanske något under, säger Richard Hagvärn, tillförordnad polisområdeschef i Karlskrona.

Det arbetet är i full gång på grund av det höga trycket just nu hos passpolisen och fortsätter kontinuerligt. Regionalt försöker man släppa fler tider för bokning, eventuellt ändra öppettider och just se över hur personalen bäst dsiponeras.

– Lösa hela situationen kommer man nog inte att göra men det kommer att underlätta, säger polisens presstalesperson Calle Persson.

Svart marknad

Nationellt ses också bokningssystemet över för att om möjligt bli enklare och att förhindra att fel personer bokar tider.

Bland annat har det uppstått en svart marknad där bokade passtider säljs vidare.

– Det ska man också se över. Vi har inte kunnat se att det är direkt brottsligt, men det finns ju andra aspekter. Moraliskt men också finns risk att den enskilde blir utsatt, att man betalar mycket pengar och sedan finns ingen tid bokad. Det är stor risk också att de pengarna går in i direkt kriminell verksamhet, säger Persson.

Har du något råd med tanke på läget?

– Jag hoppas att de som inte verkligen behöver pass just nu låter bli att boka så att tiderna kan gå till de som verkligen har behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.